Strona: Badania i projekty / Laboratorium Badawcze Materiałów Sypkich - Politechnika Rzeszowska

Badania i projekty

Udział w projektach badawczych

  • Opracowanie innowacyjnego nawozu organiczno-mineralnego na bazie dolomitu oraz odpadów
    z przemysłu spożywczego i browarniczego,
    projekt badawczy Podkarpackiego Centrum Innowacji, N3_581, 04 - 09.2022
  • Mechanochemiczna poprawa właściwości przetwórczych farmaceutyków zawierających naproksen sodu
    projekt badawczy Podkarpackiego Centrum Innowacji, N2_208, 06.2021 - 02.2022
  • Opracowanie nawozu organiczno-mineralnego na bazie osadów ściekowych z dodatkiem mikroskładników mineralnych
    projekt badawczy Podkarpackiego Centrum Innowacji, 01.2020 - 09.2020,
    nagrodzony Polską Nagrodą Inteligentnego Rozwoju 2021
  • Dobór lepiszcza, które pozwoli na uzyskanie granul o jak najlepszych właściwościach mechanicznych
    projekt realizowany we współpracy z Semav Stones Sp. z o.o. z funduszy UE w ramach II osi priorytetowej „Wsparcie otoczenia i potencjału przedsiębiorstw do prowadzenia działalności B+R+I”, Działania 2.3 „Proinnowacyjne usługi dla przedsiębiorstw”, Poddziałania 2.3.2 „Bony na innowacje dla MŚP” w roku 2018
    w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój na lata 2014-2020
  • Opracowanie innowacyjnych nawozów na bazie alternatywnego źródła surowca,
    projekt badawczy NCBiR BIOSTRATEG1/270963//6/NCBR/2015 w ramach Programu „ŚRODOWISKO NATURALNE, ROLNICTWO I LEŚNICTWO” –BIOSTRATEG, 2015

Udzielone patenty

  • M. Chutkowski, K. Leś, M. Przywara, M. Miąsik, M. Balawejder, N. Matłok, M. Szostek, Patent PL 442958 "Nawóz organiczno-mineralny oraz sposób wytwarzania nawozu organiczno-mineralnego", zgłoszenie patentu 26.11.22, udzielenie patentu 27.05.24
  • M. Chutkowski, M. Przywara, K. Leś, Patent PL 246299 pt.:"Poprawa zdolności płynięcia naproksenu sodu", zgłoszenie patentu 28.02.22, udzielenie patentu 4.09.23

Wybrane publikacje naukowe zespołu badawczego

Nasze serwisy używają informacji zapisanych w plikach cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na używanie plików cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki, które możesz zmienić w dowolnej chwili. Więcej informacji odnośnie plików cookies.